MASTERS EXPO | KIKI AND JOOST, DESIGNERS

Ze zijn designers, collega’s en geliefden. Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk hebben elkaar leren kennen op de Design Academy in Eindhoven en zijn sindsdien onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zij laat zich inspireren door de vormen van de natuur en haar brede scala aan werk omvat tapijten, keramiek en meubels. Samenwerkingen met Hermès en MOOOI staan op haar naam. Hij heeft een oprechte fascinatie voor de constructie van het object en creëert vooral iconische ontwerpen, in opdracht van onder andere Het Rijksmuseum. Het duo Kiki and Joost staat met hun verrassende werken op galeries, exposities en musea van over de hele wereld.

Tekst: Larissa Schaule Jullens

Ceramic Totem – yellow rhythm (Kiki)

“Deze totem zie ik als een altaar. Een altaar voor de verbeelding. Tijdens de eerste Covid-19 golf hebben Joost en ik 3 maanden thuis gewerkt. Iedere dag maakten we – samen met onze zoontjes van 3 en 7 jaar een kandelaar van klei – als een soort bezigheidstherapie. Toen ontdekte ik hoe heerlijk het is om pretentieloos te kleien. Gewoon vrij vormen en zien wat eruit komt. Dat is eigenlijk de basis geweest voor mijn nieuwste serie Ceramic Totems. Cor Unum is een fantastisch ambachtelijk keramiek bedrijf waar ik al 18 jaar een hele warme relatie mee heb. Bij hen in de fabriek kreeg ik de kans om via een artist-in-residence vrij te experimenteren, dit was fantastisch en heel bevrijdend. Ik heb alles zelf met de hand gevormd uit steengoed zodat juist mijn touch nog te zien is en het imperfecte gevierd mag worden. De relatie tussen handen en klei is de basis van de keramische kunstvorm. De totems zijn een letterlijke uitdrukking van toewijding aan die kunstvorm. Tijd, passie en liefde investeren.”

Foto: Studio Kiki & Joost

Interlocking panels- console (Joost)

“In mijn serie Interlocking panels ben ik uitgegaan van losse onderdelen die zonder lijm, schroeven of lassen in elkaar geschoven zijn. Anders dan bij eerdere No screw no glue objecten, heb ik bij deze serie elk afzonderlijk onderdeel minutieus vormgegeven zodat ieder onderdeel een eigen kwaliteit heeft. De losse onderdelen zijn zachte, op kiezelsteentjes geïnspireerde vormen. Heel organisch en vloeiend. De samenkomst van deze losse onderdelen vormen objecten waarbij de onderdelen een harmonieuze symbiose aangaan. De onderdelen zijn gesatineerd en de randen gepolijst. Hierdoor worden de onderdelen benadrukt en ontstaat een prachtig lijnenspel. Deze objecten zijn uitgevoerd in massief messing in een exclusieve, gelimiteerde oplage.”

Foto: Mariëlle Leenders

Gedachtespinsels – memories (Kiki)

“Hier sta ik in één van de meest magische ruimtes van mijn solo expositie in het TextielMuseum Tilburg. Deze ruimte gaat over herinneringen. Herinneringen van een vergezicht, van een seizoen, de tijd… Joost heeft de soundscape voor deze ruimte gemaakt, gecombineerd met het steeds veranderde licht speelt het heel sterk op de emotie in. Het wordt bijna een spirituele ervaring. Bij de opening noemde een verzamelaar het een tempel. Je kan heel lang in deze ruimte doorbrengen omdat je steeds iets anders ziet. De rijkheid aan materialen en meest bijzondere garens van al deze wandkleden, tapijten en collages kan je steeds weer verwonderen. Als je lang blijft kijken ontdek je ook zinnen op de muur: mijn gedachtespinsels. Ik heb bijna drie jaar ter voorbereiding aan deze tentoonstelling gewerkt en de laatste 1,5 jaar heel intensief samen met scenograaf Theun Mosk. Dit was een hele fijne samenwerking, waar ik goeie herinneringen aan heb. Dankzij deze samenwerking is het beter geworden. Door niet alleen te laten zien, maar ook te laten doen en horen ontvouwt mijn oeuvre zich door de tentoonstelling heen. Het is een expositie geworden die meerdere zintuigen aanspreekt. Daarom wil ik zelf ook nog vaker terug om er even te zijn… Dat kan gelukkig want het staat er nog tot september 2021.”

Foto: Roos Pierson

LINK